ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI
- busraseklice
- 13 Oca
- 2 dakikada okunur

Araç değer kaybı, yaşanan trafik kazası sonucunda aracın değerinde oluşan azalmadır. Araç değer kaybı tazminatı, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu’na dayanan zorunlu mali sorumluluk sigortası ile düzenlenen bir tazminat türüdür. Araç değer kaybı tazminatı talep edilebilmesi için aracında değer kaybı yaşayan sürücünün %100 kusurlu olmaması ve aracın kullanılamaz başka bir deyişle pert hale gelmemesi gerekmektedir.
Araç değer kaybı tazminatının tahsil edilebilmesi için öncelikle değer kaybına sebep olan sigortalının zorunlu trafik sigortasına başvuru yapılması şarttır. Bu başvurunun avukat ile yapılması zorunlu olmasa da etkili bir başvuru için araç değer kaybı avukatı ile yapılması tavsiye edilir.
Araç değer kaybı için sigorta şirketine başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketinin başvuruyu reddetmesi veya 15 gün içerisinde cevap vermemesi halinde mağdur dava açma hakkına sahip olur. Mağdur mahkeme yoluyla zararını tazmin etmek yerine Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvuruda bulunabilir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?
Yargıtay’ın kökleşmiş içtihatları uyarınca araç değer kaybı, aracın meydana gelen kazadan önceki hali ile sonraki hali arasında oluşan farktır. Tazminat hesaplanırken, ayna, far, tampon gibi plastik parçalar ve kazadan önce değişmiş olan parçalarda yapılan değişimler dikkate alınmaz.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI
Araç değer kaybına ilişkin tazminat talepleri 2 yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre, kazanın veya sorumluların öğrenildiği tarihten itibaren başlamaktadır. Her halükarda, kaza tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde talep edilmeyen araç değer kaybı tazminatı zarar aşımına uğrayacaktır.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATINDA ARABULUCULUK
Araç değer kaybı ticaret hukukunda dava şartı arabuluculuk kapsamındadır. Bu nedenle, dava açılmadan önce mutlaka arabuluculuk kurumuna başvurulması gerekmektedir.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATINDA YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME
Araç değer kaybı davalarını yürütmekle görevli mahkeme asliye ticaret mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise kazanın meydana geldiği yerde bulunan mahkemelerdir.
Araç değer kaybı tazminatının talep edilmesi usul yönünden son derece karışıktır. Kaza sonrasında mağdur olan kişilerin ikinci bir mağduriyet yaşamaması adına sigorta şirketine başvuru, sigorta tahkim komisyonu, arabuluculuk ve yargılama aşamalarında mutlaka bir sigorta avukatı ile işlemlerini yürütmesi yararlı olacaktır.
Comments