top of page

KIDEM TAZMİNATI

  • busraseklice
  • 16 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur
işçi

Kıdem tazminatı, iş kanununa tabi çalışanın, iş akdinin kanunda belirtilen sebeplerle sona ermesi şartıyla, geçmiş hizmetlerine karşılık, işveren tarafından ödenen bir tür tazminattır. Kıdem tazminatı diğer işçi alacaklarından farklı olarak 1475 sayılı mülga İş Kanun’un 14. maddesinde düzenlenmiştir.


KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA


Kıdem tazminatı, işçinin işverenin yanında çalıştığı her yıla karşılık son giydirilmiş maaşı kadar yapılan ödemedir. Önemle belirtmek gerekir ki, kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna ödenen azami emeklilik ikramiyesinden fazla olamaz. İşyeri herhangi bir sebeple devredilmiş ise kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, hizmette geçen süreye devirden önceki çalışma süreleri de eklenir. Kıdem tazminatı hem işveren hem de işçi tarafı için çok hassas olduğundan iş mahkemesi avukatı ile görüşüp bilgi alınmalıdır.


KIDEM TAZMİNATI ALMANIN ŞARTLARI


  1. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçi sayılan kişilerden olmak gerekir.


  2. İşçi ile işveren arasında belirli süreli değil de belirsiz süreli iş sözleşmesinin mevcut olmalıdır.


  3. İşçinin kıdem tazminatı talep edeceği iş yerinde en az bir yıllık çalışmasının olması gerekir.


  4. İş sözleşmesinin haklı gerekçelerle feshedilmiş olması gerekir. İş Kanunu 24. Maddesinde işçinin haklı sebepler fesih hallerini saymıştır. Buna göre, sağlık nedenleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uygun olmayan haller ve iş yerinin bir haftadan fazla durmasına sebep olan zorlayıcı durumların ortaya çıkması halinde işçi haklı sebeple iş akdini feshedebilir. Ayrıca, emekliliğe hak kazanma, askerlik, kadının evlenmesi veya işçinin ölümü de haklı neden sayılır ve işçi kıdem tazminatına hak kazanır. İşçinin ölümü halinde yasal mirasçıları kıdem tazminatını işverenden isteyeceklerdir.

 

Tüm bu şartların varlığı halinde işçi kıdem tazminatı talep edebilir.


KIDEM TAZMİNATI ZAMANAŞIMI


Kıdem tazminatında zamanaşımı, iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 5 yıldır. Bu süre içerisinde kıdem tazminatı için dava açılmaması hak kaybına sebep olacaktır. Hak kaybı yaşamamak için alanında uzman iş davası avukatı ile iletişime geçilmesi önemli olacaktır.


KIDEM TAZMİNATI YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME


İşveren kıdem tazminatı için şartların oluşması durumunda işçiye kıdem tazminatı ödemesinde bulunmalıdır. Ancak, işçi hak ettiği kıdem tazminatını alamazsa dava açma hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı talepli davalar iş mahkemelerinde görülür. Davalı işverenin bulunduğu mahkemeler yetkili mahkemelerdir.

 

KIDEM TAZMİNATINDA ARABULUCULUK


Kıdem tazminatı alacağı dava şartı arabuluculuk kapsamında olduğundan dava açılmadan önce mutlaka iş uyuşmazlıklarında uzman arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir. Eğer, arabuluculuk kurumuna başvurulmadan dava açılırsa dava direkt olarak reddedilir.

 

Comments


    Eskişehir Avukat                 Arabulucu           Büşra Seklice

busraseklice@gmail.com

0222 408 48 88

©2023, Avukat Büşra Seklice

bottom of page