top of page

TANIMA VE TENFİZ DAVASI

  • busraseklice
  • 29 Nis 2024
  • 2 dakikada okunur
mahkeme salonu

Yabancı ülkelerden alınan mahkeme kararları ülkemizde kendiliğinden sonuç doğurmaz. Bu kararların Türkiye devleti tarafından kabul edilebilmesi için bir takım hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 50 ve devam maddelerinde düzenlenmiştir.


TANIMA NEDİR? TANIMA DAVASI NASIL AÇILIR?


Tanıma, icra gerektirmeyen yabancı mahkeme kararlarının Türkiye tarafından hüküm olarak kabul edilmesidir. Hukuk davaların genellikle icra edilmesi gereken bir sonuç doğurduğundan tek başına tanıma davası uygulamada pek fazla görülmez. Örneğin, fer’ileri olmayan sadece boşanmaya ilişkin yabancı mahkeme kararları için tanıma davası açılabilir.


TENFİZ NEDİR? TENFİZ DAVASI NASIL AÇILIR?


Tenfiz, icra edilmesi gereken yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli olmasını uygulanabilmesini sağlayan hukuki bir yoldur. Yukarıda vermiş olduğumuz örnekten gidersek boşanmanın yanında velayete, mal paylaşımına, nafakaya ilişkin hükümler varsa bu kararların Türkiye’de uygulanabilmesi için mutlaka tenfiz davası açılmalıdır.


Tanıma ve tenfiz hukukumuzda iç içe geçmiş bir kurumdur. Uygulamada sıklıkla yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz davası birlikte açılmaktadır. Özel hukuka konu olan her mahkeme kararı için tanıma ve tenfiz davası açmak mümkündür. Bu hususta Eskişehir avukatı ile iletişime geçilerek bilgi alınabilir.


TANIMA TENFİZ DAVASI AÇMAK ZORUNLU MUDUR?


Yabancı mahkeme ilamının tarafı olan kişilerin tanıma tenfiz davası açması zorunlu değildir. Ancak, kararların ülkemizde de tanınması ve icra edilmesi isteniyorsa mutlaka bu davaların açılması gerekmektedir. Hukukumuzda en çok yabancı mahkemeden alınan boşanma davaları için tanıma ve tenfiz davası açılmaktadır. Boşanmanın Türkiye’de tanınmaması, kişilerin hala Türkiye’de evli görünmesi taraflar için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Bu sebeple bir boşanma avukatı ile görüşülerek işlemlerin başlatılması tarafların menfaatine olacaktır.


TANIMA VE TENFİZ YARGILAMASI


Hukuki yararı bulunan herkes bu davayı açma hakkına sahiptir. Dava dilekçesi ile birlikte yabancı mahkeme tarafından ilamın aslı, kararın yeminli mütercim tercümanlar tarafından onaylanmış çevirisi, kararın kesinleşmiş olduğunu gösteren belge ve apostil şerhinin mahkemeye sunulması gerekir. Tanıma ve tenfiz davası evrakların tamamlanması halinde tek celsede bitebilecek bir davadır. Yabancı ülkelere yapılan tebligatların uzun sürmesi nedeniyle davalarda gecikmeler yaşanabilmektedir. İşlerin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için tanıma tenfiz avukatı ile davayı açmakta fayda vardır.

 

YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME


Bu davalara bakmakla görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Ancak, boşanma kararlarının tanınması ve tenfizinde aile mahkemeleri özel görevli mahkemedir. Yetkili mahkeme ise kendisine karşı tanıma ve tenfiz istenen kişinin Türkiye'deki yerleşim yeri yoksa oturduğu yer mahkemesidir. Türkiye’de oturmayan ve yerleşim yeri bulunmayan kişilere karşı Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinde bu dava açılabilir.

 

 

Comments


    Eskişehir Avukat                 Arabulucu           Büşra Seklice

busraseklice@gmail.com

0222 408 48 88

©2023, Avukat Büşra Seklice

bottom of page