top of page

TEFECİLİK SUÇU VE CEZASI

  • busraseklice
  • 6 May 2024
  • 2 dakikada okunur
para

Tefecilik, gelir elde etme maksadıyla ödünç para vermek şeklinde tanımlanabilir. Tefecilik suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 241. maddesinde düzenlenen Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlardandır. Düzenlemenin amacı, ekonomik durumu kötü olan bireylerin sömürülmesine engel olmak ve aynı zamanda ülke ekonomisini korumaktır.


Suçun faili, kazanç sağlama gayesiyle ödünç para veren kişidir. Suçunun mağduru ise ödünç para alan kişidir. Hukuki düzenlemelerimiz para ödünç alan kişinin cezalandırılmasına izin vermez. Suçun mağduru ceza avukatı ile şikayetçi olabilir ve davaya müdahil olarak zararının giderilmesini talep edebilir.


Tefecilik suçunun konusu paradır. Paradan başka bir şeyin ödünç verilmesi halinde tefecilik suçu meydana gelmez. Tefecilik suçu birçok farklı şekilde vuku bulabilir. Doğrudan para verilmesinin yanında halk dilinde senet kırdırma veya çek kırdırma diye adlandırılan ve vadesi gelmemiş senet veya çekin belli bir komisyon karşılığında alınması da tefecilik suçu sayılmaktadır. Ayrıca, komisyon karşılığında pos cihazından kredi kartıyla para çekilmesi de tefecilik suçunu oluşturur.


TEFECİLİK SUÇUNUN CEZASI


Tefecilik suçunun cezası iki yıldan altı yıla kadar hapis cezasıdır. Hürriyeti kısıtlayıcı bu cezaya ek olarak bu suçu işleyen kişiler hakkında beş yüz günden beş bin güne kadar adli para cezası da verilmektedir. Suçun örgütlü bir şekilde işlenmesi halinde verilecek ceza iki katına çıkmaktadır. Tefecilik suçu ve cezası hakkında ayrıntılı bilgi için Eskişehir ceza avukatı ile görüşülerek bilgi alınabilir.


TEFECİLİK SUÇUNDA HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI


Tefecilik suçunda yapılan yargılama sonucunda şartların oluşması halinde hakim tarafından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. HAGB ile ilgili detaylı bilgi almak için Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması isimli makalemize bakabilirsiniz.


TEFECİLİK SUÇUNDA ZAMANAŞIMI


Bu suçta zamanaşımı süresi 8 yıldır. Tefecilik suçu şikayete tabi olmayıp bu süre içerisinde devlet organlarıyla re’sen soruşturma başlatılabilir.


GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME


Tefecilik suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Suçun meydana geldiği yerdeki asliye ceza mahkemeleri kovuşturmayı yürütmekle yetkilidir.

 

Comments


    Eskişehir Avukat                 Arabulucu           Büşra Seklice

busraseklice@gmail.com

0222 408 48 88

©2023, Avukat Büşra Seklice

bottom of page