UYARLAMA YARGILAMASI (MAHKUMİYET HÜKMÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI)
- busraseklice
- 12 Eki 2024
- 1 dakikada okunur

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 7. maddesinde Kanun’un zaman bakımından uygulanmasına ilişkin hükümler düzenlenmiştir. Bu maddenin 2. fıkrası uyarıca, suç tarihi ile sonradan yürürlüğe giren kanun arasında fark bulunması halinde sanığın lehine olan kanun maddeleri uygulanır.
Uyarlama yargılaması veya mahkumiyet hükmünde değişiklik yapılması, sanık hakkında verilen ve kesinleşen bir karar sonrasında, kanunda yapılan değişikliğin sanık açısından lehe sonuçlar yaratıp yaratmadığını tespit eden bir tali yargılama türüdür. Bu nedenle, yargılama esnasında yeniden iddia ve savunmalar değerlendirilmez sadece sanık hakkında verilen hüküm açısından kanun değişikliğinin sanık yararına olup olmadığı değerlendirilir. Uyarlama yargılaması, infaz hukuku bakımından sonuç doğurmaktadır.
Uyarlama yargılamasının yapılabilmesi için kesinleşmiş bir ceza hükmünün bulunması gerekir. Yani, mahkeme tarafından verilen karar sonucunda tüm olağan kanun yollarına başvurulmuş ve sonuçlanmış olması gerekmektedir. Ancak, infazın tamamlanmış olması uyarlama yargılaması yapılmasına engel teşkil etmemektedir.
UYARLAMA YARGILAMASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Uyarlama yargılaması ilk ceza hükmünü veren mahkemede görülür. Sanık mahkemeye sunacağı dilekçe ile yargılama yapılmasını talep edebileceği gibi mahkeme de re’sen uyarlama yargılaması yapabilir. Sanık kendi başına bu başvuruyu yapabileceği gibi Eskişehir hukuk bürosu ile iletişime geçerek hukuki yardım alabilir. Bu davalar duruşmalı olabileceği gibi dosya üzerinden de karar verilebilir.
UYARLAMA YARGILAMASI KARARINA İTİRAZ
Mahkumiyet hükmünde değişiklik yapılması kararına karşı itiraz kanun yolu açıktır. Kararın tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde bir üst merciiye itiraz yapılır. Bu demektir ki, asliye ceza mahkemesince verilen kararın itirazı nöbetçi ağır ceza mahkemesine yapılır. Eğer karar ağır ceza mahkemesi tarafından verilmişse numara olarak bir sonraki ağır ceza mahkemesi üst mercii olarak nitelendirilir ve itiraz bu mahkemeye yapılır. Birçok usul kuralı taşıması itibariyle uyarlama yargılaması zor bir dava olup bir ceza avukatı ile başvuruların yapılaması tavsiye edilir.
Comments