top of page

YOKSULLUK NAFAKASI

  • busraseklice
  • 13 Ara 2023
  • 2 dakikada okunur



nafaka

Boşanma davasının olası sonuçlarından biri taraflardan birinin lehine hükmedilebilecek olan nafakadır. Boşanma davası üç çeşit nafaka ile sonuçlanabilir: Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası.


Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakası, şartların oluşması halinde eşlerden birinin diğerine ödemekle yükümlü olduğu süresiz bir nafaka türüdür. Bu nafaka boşanma davasıyla birlikte talep edilebileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren bir yıl süre içerisinde de istenebilir. Bu süre hak düşürücü olup bu süreden sonra dava açılarak eski eşten yoksulluk nafakası talep edilemez. İleride hak kaybı yaşanmaması açısından bir boşanma avukatı ile bu işlemin yürütülmesi kişilerin yararına olacaktır.


Yoksulluk Nafakası Almanın Şartları Nelerdir?


  • Nafaka talep eden eşin diğer eşe göre evliliğin bitmesinde daha az kusurlu olması ilk şarttır. Dikkat edilmesi gereken nokta, nafaka yükümlüsü eşin kusurunun aranmamasıdır.

  • Nafaka alacaklısının boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olması gerekir. Yoksulluk her somut olaya göre ayrı ayrı değerlendirilir. Ancak, bu nafakanın zenginlik aracı olarak görülmemesi gerekmektedir.

  • Tedbir nafakasının aksine mahkemenin bu nafakaya hükmedebilmesi için eşlerden birinin talebi gerekmektedir. Mahkeme talepte bulunmayan eş için bu nafakaya kendiliğinden karar veremez.

Bu şartların oluşması halinde yerel mahkeme eşlerden biri lehine yoksulluk nafakasına hükmeder. Yoksulluk nafakası ile ilgili olarak Eskişehir hukuk büroları ile görüşülerek gerekli hukuki yardım alınabilir.


Davaya Bakmakla Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?


Bu davalara bakmakla görevli mahkeme aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise nafakanın isteneceği zamana göre farklılık göstermektedir. Boşanma davası ile birlikte yoksulluk nafakası istenecekse boşanmaya ilişkin yetki kuralları devreye girecektir. Buna göre, boşanma davasında yetkili mahkeme, eşlerin son olarak altı ay oturdukları yer veya eşlerden birinin yerleşim yer mahkemesidir. Eğer boşanmadan sonra ayrı bir davayla yoksulluk nafakası talep edilecekse bu takdirde yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yeridir. 


Eski Eşim Nafakayı Ödemiyor Ne Yapmalıyım?


Nafaka yükümlüsünün ödeme yapmaması halinde hem birikmiş nafaka alacaklarına hem de devam eden aylara ilişkin alacaklı tarafından başlatılacak icra takibiyle nafakanın ödenmesi sağlanır. İcraya ilişkin prosedürler yerine getirildikten sonra ödememekte ısrar eden borçlunun 3 aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırılması talep edilebilir. İlamların icrasında 10 yıllık zamanaşımı olmasına rağmen nafaka bu kuraldan muaf olup icra edilmesinde zamanaşımı bulunmamaktadır. Bu hususta Eskişehir icra avukatı ile temas edilmesi hem alacaklı hem de borçlu için faydalı olacaktır.


Yoksulluk Nafakası Sadece Kadınlara Mı Ödenir?


Halk arasında bu nafakanın sadece boşanan kadınlara ödendiği gibi bir kanı oluşsa da kanunda öyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Şartların oluşması halinde boşanan erkeğe de yoksulluk nafakası bağlanabilir.


Yoksulluk Nafakasının Arttırılması Davası Nasıl Açılır?


Alacaklının giderlerindeki artış ve nafakanın yetmemesi hallerinde nafakanın arttırılması talep edilebilir. Bu halde, enflasyon, paranın alım gücü göz önüne alınarak nafakanın arttırılmasına karar verilebilir. Ayrıca, mahkeme ilk nafakaya hükmederken her yıl belli oranda artışa da karar verebilir.


Yoksulluk Nafakasının Azaltılması Davası Nasıl Açılır?


Nafaka yükümlüsü, nafakanın azaltılması davası açabilir. Bunun için nafaka yükümlüsünün evlenmesi, çocukları olması gibi sebeplerle bakmakla yükümlü olduğu insan sayısının artması, nafaka yükümlüsünün gelirinde azalma olması ve nafakayı ödemekte zorluk çekmesi gibi hallerde nafaka miktarı hakkaniyete uygun bir şekilde azaltılır.


Yoksulluk Nafakası Nasıl Kaldırılır?


Yoksulluk nafakasına hükmedilirken kanundan ve içtihatlardan kaynaklanan şartların ortadan kalması halinde mahkemeye açılacak dava ile nafakanın kaldırılması istenebilir. Nafaka alacaklısının evlenmesi veya evlenmemiş olmakla birlikte başka biriyle birlikte yaşaması, nafaka alacaklısının işe girmesi, anne veya babasından emekli aylığı alması gibi haller yoksulluk nafakasının kaldırılmasına gerekçe olabilir.

 

Comments


    Eskişehir Avukat                 Arabulucu           Büşra Seklice

busraseklice@gmail.com

0222 408 48 88

©2023, Avukat Büşra Seklice

bottom of page